verhuizen naar belgië

Verhuizen naar België

Gaat u verhuizen naar België? Dan moet u veel regelen! Door een verhuisbedrijf in te schakelen voor uw verhuizing, weet u zeker dat alles perfect geregeld wordt. De verhuizers nemen veel werk uit handen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een verhuisservice, zoals inpakservice, of schakel de verhuizers in voor de montage van uw meubels.

Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over het verhuizen en emigreren naar België. Denk aan informatie over het wonen en werken in dit land, of u uw Nederlandse zorgverzekering mag houden en wat u onder andere moet regelen voor het emigreren. U bespaart op de verhuiskosten door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken!

Start de gratis offerteaanvraag!

Waarom verhuizen naar België?

Eén van de redenen waarom steeds meer Nederlanders naar België gaan verhuizen, zijn de lage huizenprijzen. In Nederland stijgen de huizenprijzen steeds meer. In ons buurland gaat dit minder snel. Daarnaast heeft u minder te maken met regelgeving en vergunningen wat betreft het verbouwen van een woning. Natuurlijk zijn dit niet de enige voordelen waarom mensen naar ons buurland verhuizen. Ook het Bourgondische leven trekt veel mensen aan.

Dit zijn de belangrijkste voordelen van het emigreren naar België:

 • De huizenprijzen liggen lager dan in Nederland.
 • Lagere woonlasten zoals kosten voor elektriciteit en water.
 • Minder vergunningen nodig voor verbouwen e.d.
 • Uitstekende gezondheidszorg.


Nadelen van verhuizen naar België

Uiteraard is niet alles beter bij onze zuiderburen en zijn er niet alleen maar voordelen aan het emigreren. Er zijn ook nadelen aan het verhuizen naar België. Het land heeft namelijk drie officiële talen, namelijk Nederlands, Vlaams en Frans. Daarnaast zijn er twee culturen, de Vlaamse en de Waalse. Vaak denkt men dat er veel overeenkomsten zijn met de Nederlandse cultuur, maar er zijn wel grote verschillen. Dit is ook afhankelijk van het gebied waar u naartoe gaat verhuizen.

De nadelen van het verhuizen:

 • De belastingen zijn hoger dan de Nederlandse belastingen.
 • U heeft geen recht meer op sociale zekerheid in Nederland.
 • Er zijn twee culturen en drie officiële talen.

kosten verhuizing belgië

Wat zijn de kosten voor een verhuizing naar België?

De kosten van een verhuizing zijn afhankelijk van meerdere factoren. De verhuiskosten voor een 1-persoons huishouden beginnen vanaf €700,-. Moeten er meer spullen vervoerd worden? Dan worden de verhuiskosten hoger. Voor een 2-persoonshouden moet u denken aan een prijs vanaf €1.100,- en de prijs voor een verhuizing van een gezin van vier personen begint vanaf €2.300,-.

Welke factoren zijn van invloed op de verhuiskosten?

Onder andere de grootte van de verhuizing, de grootte van de verhuiswagen en hoeveel kilometer er afgelegd moet worden. Ook het aantal verhuizers en de verhuisdiensten waar u gebruik van maakt bepalen de prijs. Soms is er een verhuislift of een parkeervergunning nodig. Houd dan ook rekening met iets hogere prijzen.

Kosten verhuizing naar België

Grootte van de woning Kosten*
1-persoons huishouden Vanaf €700,-
2-persoons huishouden Vanaf €1.100,-
3-persoons huishouden Vanaf €1.500,-
4 of meerpersoons huishouden Vanaf €2.300,-

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen voor uw verhuizing.

Checklist voor emigreren naar België

Wanneer u naar België gaat verhuizen, moet u veel dingen regelen. Zo moet u uw uitschrijven bij de gemeente, uw huur opzeggen of woning te koop zetten, elektriciteit en andere zaken afsluiten en zo zijn er nog een aantal zaken. Het is handig om van tevoren een checklist te maken met alles wat u moet regelen. Zo houdt u het overzicht en weet u precies wat u nog moet doen.

Een aantal zaken dat u moet regelen voor uw emigratie naar België:

 • Gas, water en elektra laten afsluiten en abonnementen op tijdschrijften, kranten en tv opzeggen.
 • Nieuwe woning zoeken en hier gas, water en elektra op laten aansluiten.
 • Uitschrijven bij de Nederlandse gemeente en inschrijven in België.
 • Adreswijziging doorgeven.
 • Nieuwe zorgverzekering en andere verzekeringen afsluiten.

Wat doen internationale verhuizers voor u?

Een internationaal verhuisbedrijf heeft veel ervaring met een verhuizing en emigreren naar het buitenland. Zo weten ze precies waar u op moet letten, welke wet- en regelgeving er geldt en wat u allemaal moet regelen voor het emigreren.

Verhuizen is veel werk en wanneer u naar het buitenland gaat emigreren, komt er nog meer werk bij. Handig dus om verhuizers in te schakelen en gebruik te maken van de verhuisservice! Zo pakken de verhuizers bijvoorbeeld vakkundig uw inboedel in en regelen ze de montage van uw meubels. Ook goederenopslag en meubelvervoer zijn voorbeelden van een verhuisservice.

Montage

De demontage en montage van meubels kost vaak veel tijd. Toch is dit noodzakelijk voor het vervoeren van grote kasten, eettafels en andere meubelstukken. Door gebruik te maken van de verhuisservice voor montage, houdt u veel tijd over voor andere zaken.

Bij deze verhuisservice voor montage demonteren de verhuizers alle meubels in uw oude woning. Ze bewaren de schroeven en ander materiaal apart, zodat niets kwijtraakt. Ook zorgen ze ervoor dat alle meubelstukken vervoerd worden naar uw nieuwe woning, waar ze alles weer op de juiste plek in elkaar zetten.

verhuisservice belgië

Inpakservice

Wanneer u zelf uw inboedel gaat inpakken, moet u veel verhuisdozen en ander inpakmateriaal kopen. Dit kost vaak meer geld dat u denkt. Met de inpakservice zorgen de verhuizers voor al het benodigde materiaal. Zo hebben ze niet alleen verhuisdozen, maar ook zacht inpakmateriaal voor kwetsbare spullen en speciale kisten. Denk aan dozen voor antiek en schilderijen.

Met de inpakservice wordt alles netjes en vakkundig ingepakt. De verhuizers zorgen er desgewenst ook voor dat de dozen weer uitgepakt worden in uw nieuwe woning? Wilt u liever als alles uitpakken? Dan zorgen ze ervoor dat de dozen alvast in de goede ruimte staan.

Goederenopslag

Soms heeft u nog even goederenopslag nodig wanneer u gaat verhuizen. Misschien is uw nieuwe woning nog niet klaar en verblijft u tijdelijk ergens anders. Goederenopslag wordt ook vaak gebruikt wanneer iemand naar een kleinere woning verhuist. U heeft dan nog even de tijd om te beslissen welke spullen u wilt houden en welke niet.

Een verhuisbedrijf biedt daarom vaak goedkope goederenopslag aan. Uw inboedel staat veilig opgeborgen. Informeer naar de mogelijkheden voor goederenopslag!

Inboedel verhuizen

Uiteraard moeten al uw spullen naar uw nieuwe woning vervoerd worden. Het verhuisbedrijf gebruikt hiervoor een verhuiswagen. De grootte van de verhuiswagen is afhankelijk van de hoeveelheid spullen die u mee wilt nemen. De verhuizers zetten de verhuisdozen, meubels en andere spullen goed vast in de verhuiswagen.

Voordeel van meubeltransport met een verhuisbedrijf is dat het snel gaat, want u hoeft niet steeds heen en weer te rijden tussen uw oude en nieuwe woning. Bovendien bent u vaak verzekerd tegen schade met een speciale verhuisverzekering. Vraag bij uw verhuisbedrijf naar de voorwaarden van de verhuisverzekering.


Wilt u naar België verhuizen?

Bespaar op de verhuiskosten door gratis offertes te vergelijken!

Start nu de offerteaanvraag!

wonen en werken in belgië

Wonen in België, werken in Nederland

Het komt vaak voor dat Nederlanders net over de Belgische grens gaan wonen, maar blijven werken in Nederland. Eén van de redenen waarom Nederlanders ervoor kiezen om in België te gaan wonen is door de lage woningprijs. Bent u ook van plan om te blijven werken in Nederland? Dan moet u rekening houden met een aantal zaken.

Eén van de zaken die u moet regelen is dat u in één land inkomstenbelasting moet betalen. Nederland en België hebben hier afspraken over gemaakt en door middel van het belastingverdrag wordt er vastgesteld aan welk land u belasting betaalt over uw inkomen.

Voor meer informatie gaat u naar de website van de Belastingdienst. Wilt u meer weten over uw zorgverzekering, uitkering en pensioen? Ga dan naar grensinfo.nl, een website van de Rijksoverheid.

Huis kopen of huren?

Uiteraard hebt u ook een nieuwe woning nodig wanneer u gaat verhuizen naar België. Net als in Nederland kun je een huis kopen of een huis huren. Het is verstandig om een Belgische makelaar in te schakelen. Let erop dat u alleen een erkende makelaar inschakelt met een erkenningsnummer van het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars. In België is het beroep makelaar namelijk een beschermd beroep en de makelaar moet in bezit zijn van een mandaat (bewijs van bevoegdheid).

De meeste Nederlanders kiezen ervoor om een huis te kopen vanwege de lagere woningprijzen. Uiteraard is huren ook een optie. Oriënteer u zelf alvast op de regio waar u wil gaan wonen en naar wat voor type woning u op zoek bent.

Werken in België

De Belgische en de Nederlandse cultuur verschillen niet veel van elkaar. De Belgische salarissen zijn vaak iets lager, maar de levenskosten liggen ook lager. Waar u wel rekening mee moet houden is dat Belgen meer bescheiden zijn dan Nederlanders. Nederlanders komen vaak hard over en soms onbeschoft, terwijl dit niet de bedoeling is geweest. U heeft geen visum nodig om hier te gaan werken.

Het Belgische belastingstelsel is net als in Nederland een zogenaamd progressief belastingstelsel. U betaalt over uw inkomen een bepaald percentage aan belastingen. Er geldt ook een erfbelasting, dit noemt men successierecht.

Auto meenemen naar België

Bent u van plan om uw auto mee te nemen? Dat is geen probleem! U mag niet blijven rijden met uw Nederlandse kenteken. Voor uw verhuizing moet u de auto laten registreren bij de douane en bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Daarnaast moet u binnen 6 maanden een autoverzekering in België afsluiten.

U betaalt verkeersbelasting vanaf het moment dat u uw auto heeft ingeschreven. Net als in Nederland is de belasting op auto’s afhankelijk van het type auto. Denk er wel om dat een aantal steden in België een lage-emissiezone hebben, waardoor u met vervuilende auto’s daar niet mag rijden.

Pensioen ontvangen in België

Wanneer u in België gaat wonen en werken, bouwt u hier ook pensioen op. In België gaan mensen vaak eerder met pensioen dan in Nederland. Er zijn drie verschillende soorten pensioenstelsels: het werknemersstelsel, het zelfstandigen stelsel en het overheidsstelsel. De pensioenen worden betaald door de Rijksdienst voor Pensioenen, de FOD Financien of de Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid.

Gaat u wonen in België, maar blijft u wonen in Nederland? Dan verandert er voor u niet veel, want u blijft pensioen opbouwen in Nederland. Na uw pensioen met u wel Belgische belastingen betalen over het pensioengeld. Door vrijstelling aan te vragen voor de Nederlandse heffingen, voorkomt u dat u dubbele belastingen betaalt.

Paspoort en rijbewijs

Uw rijbewijs wordt gewoon erkend in België, het is dus niet nodig om een internationaal rijbewijs aan te vragen na het emigreren. Toch kan het handig zijn om een Belgisch rijbewijs aan te vragen. U hoeft dan niet meer uw Nederlandse rijbewijs te verlengen. Daarnaast heeft België geen extra voorwaarden, zoals een medische keuring vanaf 70 jaar. Het rijbewijs is levenslang geldig.

U mag in België drie maanden verblijven, zonder dat u daarvoor een verblijfsvergunning nodig heeft. Wilt u zich echter permanent vestigen in dit land? Dan moet u wel een verblijfsvergunning aanvragen. Na het uitschrijven bij de Nederlandse gemeente, kunt u uw paspoort alleen nog verlengen via het Nederlands consulaat in Luik, Gent of Antwerpen.

belgisch onderwijs

Het onderwijs in België

Kinderen van 2,5 tot 6 jaar oud gaan naar het kleuteronderwijs. Vanaf 6 jaar zijn kinderen leerplichtig en gaan ze naar de basisschool voor onderwijs. Vanaf ongeveer 12 jaar begint het middelbare onderwijs. De middelbare school duurt 6 jaar en is opgedeeld in blokken van 2 jaar. Verder zijn er in België uitstekende hogescholen, universiteiten en beroepsscholen.

Uw diploma’s behaalt in Nederland zijn gewoon geldig in België. Soms is het nodig om een diploma te laten erkennen, er wordt dan een gelijkwaardigheidsattest aangevraagd. Op de website grensinfo.nl van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Studeren in België

Elk jaar kiezen veel Nederlandse studenten ervoor om te gaan studeren aan een Belgische hogeschool of universiteit. Het Belgische hoger onderwijs is namelijk erg goed, het collegegeld is lager en er is geen loting. Veel studies worden gegeven in het Engels, maar ook andere talen komen voor. In België wordt Nederlands (Vlaams) en Frans gesproken. Verstandig dus om te controleren welke voertaal er gebruikt wordt.

Wanneer u woont en studeert in België, ontvangt u geen Nederlandse studiefinanciering. Dit is alleen mogelijk wanneer u ook onderwijs volgt aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Neem contact op met DUO voor meer informatie over studeren aan een Belgische universiteit.

Zijn diploma’s in België geldig?

Vaak vragen mensen zich af of hun Nederlandse diploma’s gewoon geldig zijn in België. In bijna alle gevallen is dit het geval. De Belgische en Nederlandse overheid hebben namelijk afspraken gemaakt waarbij diploma’s gelijkwaardig zijn. Soms is het echter nodig om een gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen. Meestal zien we dit alleen bij zeer specifieke opleidingen.

Uw diploma’s van de middelbare school, bachelor- en masterdiploma’s, getuigschrijven hoger beroepsonderwijs en doctoraal examen zijn gewoon geldig. Controleer wel altijd of uw beroep bescherm is in België, zoals makelaar, arts of een advocaat. In dat gevoel van moet u voldoen aan bepaalde eisen.

Belastingen in België

Gaat u wonen en werken in België? Dan moet u voortaan inkomstenbelasting betalen in België. Wanneer u echter in Nederland blijft werken, betaalt u geen Belgische inkomstenbelasting, maar Nederlandse. De inkomstenbelasting wordt in België automatisch ingehouden door de werkgever, dit noemen bedrijfsvoorheffing. De hoogte is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Net als in Nederland is het mogelijk om bepaalde kosten af te trekken van de belasting.

Wilt u meer weten over de belastingen in België? Bekijk dan de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

België en kinderbijslag

Ook in België bestaat er een kinderbeslag. De kinderbijslag wordt betaald tot uw kind 18 jaar is geworden. U heeft alleen recht op de Belgische kinderbijslag, wanneer u ook werkt in België. Blijft u inkomsten uit Nederland houden? Dan heeft u wel recht op de Nederlandse bijslag.

U vraag de kinderbijslag aan bij de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers. De hoogte van de bijslag is afhankelijk van hoeveel kinderen. Lees hier meer over op famifed.nl of vlaanderen.famipedia.be.

De gezondheidszorg in België

Gaat uw wonen en werken in België? Dan moet u zich ook in België verzekeren voor uw ziektekosten. Dit is niet het geval wanneer u blijft werken in Nederland. U houdt dan uw Nederlandse zorgverzekering. Overigens behoudt u dan ook het recht op zorgtoeslag als u inkomen laag is. Het sociale zekerheidssysteem in België is zeer uitgebreid.

De Belgische gezondheidszorg is zeer goed. Over het algemeen gelden er kortere wachttijden. Meld u na het verhuizen direct aan bij een ziekenfonds om verzekerd te zijn. Op grensinfo.nl staat meer informatie over uw zorgverzekering. Of ga naar belgium.be om meer te lezen over sociale zekerheid.

verhuistips verhuizing naar belgië

Verhuizen tips

Verhuizen is altijd er veel werk en u moet veel regelen. Wij hebben daarom nog een aantal handige en praktische tips voor u:

 • Begin op tijd met het plannen van het emigreren. Maak een lijstje van alle werkzaamheden en zaken die u niet mag vergeten.
 • Gebruik stevige verhuisdozen voor het inpakken van uw inboedel. Zet op de dozen wat erin zit en zet verhuisdozen met glazen en ander breekbare spullen apart.
 • Zeg contracten, abonnementen en andere diensten op tijd op, om onnodige kosten te voorkomen.
 • Controleer of u een parkeervergunning nodig heeft voor het parkeren van de verhuiswagen.
 • Bewaar schroeven bij de meubels zelf (bijvoorbeeld in een plasticzakje vastgeplakt aan de meubels), zodat u geen dozen hoeft uit te pakken wanneer u de meubels in elkaar wilt laten zetten.
 • Bewaar belangrijke papieren en andere spullen apart, zodat u zeker weet dat ze niet kwijtraken.
 • Sluit altijd een verhuisverzekering af. Eventuele schade tijdens het inpakken en het vervoer zijn dan verzekerd.

Waarom een internationaal verhuisbedrijf inschakelen?

Waarom moet u een internationaal verhuisbedrijf inschakelen? Dat heeft een paar redenen. Een internationaal verhuisbedrijf heeft namelijk veel ervaring en vakkennis over verhuizen naar België. Verhuizen is vaak veel werk en wanneer u naar het buitenland verhuist, komt daar nog veel meer regelwerk bij. De verhuizers nemen veel werk uit handen voor u, zo houdt u meer tijd over voor belangrijke zaken.

Een ander voordeel van een verhuisbedrijf is dat het verhuizen een stuk sneller gaan. De

Voor het verhuizen is het verstandig om een verhuisbedrijf in te schakelen. Profiteer ook van de voordelen! Niet alleen hoeft u het zware werk niet meer te doen of tientallen dozen te sjouwen, alles wordt veilig voor u vervoerd.

Heeft u nog even een opslag nodig omdat u oude huis al is verkocht, maar u nog niet kunt verhuizen? Ook dit is vaak geen probleem. Met een verhuisbedrijf bent u verzekerd van vakkundig en veilig transport, wordt alles met een checklist afgewerkt en worden uw spullen snel in- en uitgepakt.

verhuisbedrijf belgië

Bespaar op uw verhuizing naar België!

Bent u van plan om te verhuizen naar België? Schakel dan de hulp van een verhuisbedrijf in. De verhuizers pakken uw inboedel vakkundig en snel in en zorgen voor een veilig transport naar uw nieuwe woning. Wilt u niet te veel betalen voor uw verhuizing? Vergelijk dan altijd gratis offertes van meerdere verhuisbedrijven bij u uit de regio!

Start nu de offerteaanvraag.

Door offertes te vergelijken krijgt u niet alleen inzicht in de exacte kosten, u weet ook zeker dat u niet te veel betaalt. Deze offertedienst is uiteraard geheel gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast. Vul vandaag nog het offerteformulier in en ontvang snel een aantal aanbiedingen!

Gratis offertes!

Gratis offertes aanvragen

Vraag vrijblijvend diverse offertes aan via het offerteformulier.

Vergelijk offertes

Vergelijk op uw gemak diverse offertes van verhuisbedrijven uit uw buurt.

Bespaar tot 40%

Kies voor het verhuisbedrijf met de beste offerte en bespaar tot 40%.